Gå til hovedinnhold
Dronningen 3

Dronningen

Premiere: 30. august 2019

Prisvinner fra Sundance Film Festival 2019 samt hovedprisen, publikumsprisen og skuespiller-prisen på Gøteborg Film Festival. En kvinne setter både sin karriere og egen familie i fare når hun forfører sin unge stesønn, og blir tvunget til å gjøre en irreversibel beslutning med fatale konsekvenser..

Trine Dyrholm spiller på hele registeret i hovedrollen som Anne; karrierekvinne, mor og dronning i sin egen tilværelse. Sammen med sin svenske mann Peter og tvillingdøtrene bor hun i et luksuriøst hus med hage utenfor København, og driver et advokatfirma som særlig jobber med barn og unge. Anne regjerer mildt og kjærlig. Så kommer Gustav, Peters tenåringssønn fra et tidligere forhold, for å bo hos dem etter mange år med kun sporadisk kontakt. Han og Anne får et nært forhold. Men det som begynner med fortrolighet, utvikler seg raskt til noe mye mørkere som setter hele familiens tilværelse på spill.

Uten å bli spekulativ eller overtydelig snur Dronningen opp ned på vante kjønnsroller i sin skildring av en maktrelasjon. Fordi Anne er et sammensatt og feilbarlig menneske, får vi sympati med henne. Denne sympatien blir på det sterkeste utfordret når Anne slåss med nebb og klør for å beholde alt hun har bygget opp rundt seg. Filmen er nydelig fotografert og klokt iscenesatt av regissør May el-Toukhy, som har basert historien på mange års research.

Originaltittel:
Dronningen
Regi:
May el-Toukhy
Produsent:
Caroline Blanco, Rene Ezra
Skuespillere:
Trine Dyrholm
Gustav Lindh
Magnus Krepper
Stine Gyldenkerne
Liv Esmår Dannemann
Frederikke Dahl Hansen.
Distribusjon:
Storytelling Media
Sjanger:
Drama
Språk:
dansk
Nasjonalitet:
Danmark
Produksjonsår:
2019
Spilletid:
2 t. 6 min.
Aldersgrense med begrunnelse:
15 år
Enkelte nærgående seksuelle skildringer og en forstyrrende tematikk gjør at denne filmen får 15-årsgrense.